fbpx

Stiri IT, noutati despre gadgeturi si tehnologie

iPhone 15

18 sfaturi pentru a face ca o baterie iPhone 15 să țină mai mult timp

Cu fiecare lansare a unui nou sistem de operare și a noului iPhone 15, apar discuții cu privire la problemele legate de durata de viață a bateriei. Așadar, anul acesta nu face excepție. Există adesea perioade de consum rapid al bateriei după o actualizare sau o lansare de software nou, dar uneori problemele pot persista mai mult timp.

Problemele legate de durata de viață a bateriei pot fi cauzate de noile caracteristici pe care Apple le-a implementat. Pot fi bug-uri care trebuie rezolvate sau pur și simplu de o creștere a utilizării după o actualizare. Oricare ar fi cauza, am adunat câteva sugestii despre cum poți maximiza durata de viață a bateriei iPhone-ului tău în situațiile în care fiecare ultim minut este important.

Rețineți că nu există multe sugestii care să nu dezactiveze funcții cheie de pe iPhone. Trebuie să găsiți un echilibru între consumul de baterie și setul de funcții pe care doriți să le aveți activate, dezactivând și activând anumite lucruri în funcție de preferințe si necesități, atunci când este nevoie de o autonomie mai bună a bateriei. Nu toate aceste sfaturi sunt specifice doar pentru iOS 17 și modelele iPhone 15, dar acești pași vor ajuta în mod absolut si pentru alte modele, la conservarea bateriei de pe dispozitivul tău.

1. Dezactivați Live Activites

Live Activities permite aplicațiilor să mențină o notificare continuă pe ecranul de blocare sau pe Insula dinamică. În iOS 17, Live Activities sunt folosite mai mult ca niciodată. Combinate cu ecranul Always-On al modelelor iPhone 14 Pro și iPhone 15 Pro, Live Activities pot consuma în mod vizibil bateria.

Functia Live Activites - iPhone15
Funcția Activități live de pe iOS 16

Funcția Live Activities poate fi dezactivată urmând acești pași:

  1. Deschideți Settings.
  2. Mergeți la Face ID & Passcode.
  3. Introduceți codul de acces pentru a debloca iPhone-ul.
  4. Derulați în jos și dezactivați Live Activities.

Acest lucru va împiedica afișarea Live Activities pe ecranul de blocare, dar veți dori să faceți un pas mai departe. În secțiunile pentru aplicații individuale din aplicația Settings, puteți dezactiva Live Activities pentru fiecare aplicație în parte sau puteți evita utilizarea funcțiilor Live Activities în cadrul aplicațiilor.

Nu puteți dezactiva complet Insula dinamică, dar puteți glisa spre stânga pe orice animație în desfășurare pentru a o respinge.

2. Ștergeți widgeturile de pe ecranul de blocare și de pe ecranul principal

În iOS 17, Apple a îmbunătățit și mai mult widgeturile, introducând interactivitatea. Widgeturile pot fi utilizate acum chiar pe ecranul de blocare, astfel încât puteți face lucruri precum controlul produselor inteligente pentru casă sau bifarea reamintirilor fără a deschide o aplicație.

Widget-uri iPhone15
Widgeturi iOS 17

Dacă nu folosiți des un anumit widget, ar fi mai bine să îl eliminați pentru a păstra durata de viață a bateriei, deși merită să analizați dacă utilizarea unui widget consumă mai puțină baterie decât deschiderea unei aplicații.

În mod specific, pe ecranul de blocare, puteți utiliza o opțiune care nu are widgeturi, ceea ce facilitează trecerea. Ecranul de blocare specific poate fi legat de un mod de Focus, astfel încât puteți chiar configura ceva care să elimine widgeturile și să elimine notificările neimportante.

3. Dezactivați mesageria vocală live

Live Voicemail este o funcție care vă permite să obțineți o citire în timp real a mesajelor vocale pe care le lasă cineva, astfel încât să puteți răspunde la telefon dacă este vorba de ceva important. Deoarece Live Voicemail apare chiar pe ecranul de blocare, nu vă face nicio favoare bateriei.

Live Voicemail iOS 17

Dacă doriți să îl dezactivați, puteți face acest lucru accesând Settings > Phone > Live Voicemail și dezactivându-l.

4. Dezactivați partajarea AirDrop prin proximitate

Atunci când ții două iPhone-uri cu iOS 17 împreună sau un iPhone cu iOS 17 și un Apple Watch cu watchOS 10.1, iPhone-ul inițiază un protocol AirDrop sau de transfer de contacte bazat pe proximitate. Dacă declanșezi acest lucru în mod continuu, acesta poate consuma bateria, așa că, dacă ai iPhone-ul lângă un alt iPhone și interfața AirDrop continuă să apară, ar fi bine să o dezactivezi.

Partajarea AirDrop prin proximitate
Partajarea de proximitate AirDrop

Pentru a face acest lucru, accesează Settings > General > AirDrop și dezactivează „Bringing Devices Together”.

5. Profitați de hărțile offline ale aplicației Maps

În iOS 17, puteți descărca Hărți Apple Maps pentru utilizare offline. Este utilă pentru situațiile în care nu aveți o conexiune celulară, dar este bine să o folosiți și dacă aveți. Dacă călătorești într-o zonă în care ai o conexiune oarecum neregulată, descărcarea unei hărți pentru acel loc și apoi dezactivarea telefonului celular îți va păstra durata de viață a bateriei fără a afecta capacitatea de a te deplasa.

Aplicatia Maps Offline
Aplicatia Maps folosită offline

Procesul de descărcare a unei hărți pentru utilizare offline este foarte simplu. Căutati o locație în Hărți, apăsati pe butonul de „More ***” al locației respective și butonul Download map. Astfel, veți avea offline zona din hartă de care aveți nevoie, pentru a ajunge la destinația dorită.

6. Dezactivați feedback-ul haptic al tastaturii

Apple are o opțiune de tastatură care vă oferă feedback haptic atunci când atingeți tastele de pe ecran. Aceasta vibrează la fiecare apăsare de tastă pentru o experiență de tastare mai satisfăcătoare, dar ceea ce s-ar putea să nu știți este că aceasta consumă bateria.

Haptic keyboard feedback
Feedback haptic al tastaturii

Apple a spus într-un document de asistență de anul trecut că reacția haptică a tastaturii ar putea afecta durata de viață a bateriei, așa că nu este ceva ce vrei să folosești atunci când nu ai baterie la dispoziție. Nu este activată în mod implicit, dar dacă ai activat-o, o poți dezactiva urmând acești pași:

  • Deschideți aplicația Settings (Setări).
  • Mergeți la Sounds & Haptics
  • Atingeți Keyboard Feedback (Feedback tastatură).
  • Dezactivați Haptic.

7. Dezactivați Always-On Display (iPhone 14 Pro si iPhone 15 Pro)

După cum sugerează și numele, afișajul Always-On de pe modelele iPhone 14 Pro si iPhone 15 Pro lasă ora, imaginea de fundal, widgeturile și Live Activities vizibile pe ecranul de blocare chiar și atunci când iPhone-ul este blocat.

Dezactivarea functiei Always On - iPhone 14 Pro si 15Pro

Afișajul utilizează o rată de reîmprospătare de 1 Hz pentru a păstra bateria, iar Apple are trucuri ingenioase, cum ar fi oprirea afișajului atunci când un Apple Watch conectat nu mai este în apropiere (semnalând că proprietarul iPhone-ului a ieșit din cameră) sau când iPhone-ul se află în buzunar, iar afișajul Always-On continuă să consume bateria mai mult decât fără afișaj Always-On.

Puteți dezactiva afișajul Always-On urmând acești pași:

  1. Deschideți aplicația Settings (Setări).
  2. Atingeți Display & Brightness (Afișaj și luminozitate).
  3. Atingeți Always On Display (Afișaj mereu activat).
  4. Dezactivați Always On Display (Afișaj permanent activat).

Nu este foarte clar cât de mult consumă bateria afișajul Always-On, deoarece va varia de la caz la caz, dar chiar dacă este vorba doar de câteva procente, merită să îl dezactivați, mai ales dacă nu este o funcție utilă pentru voi.

8. Alegeți imagini de fundal fără animație

Unele dintre imaginile de fundal fanteziste care sunt disponibile pentru ecranul de blocare sunt animate, iar un wallpaper animat va consuma puțin mai multă baterie decât un wallpeper static. Dacă vrei să economisești bateria și nu-ți pasă prea mult de animații, alege ceva care nu se va actualiza pe parcursul zilei.

Wallpaper fara animatii
iOS 16 – Ecranul de blocare cu wallpaper pentru Weather

Imaginea de fundal Weather, de exemplu, se schimbă în funcție de condițiile meteorologice, iar opțiunea Photo Shuffle (Schimb de fotografii) schimbă fotografiile selectate în timpul zilei. Imaginea de fundal Astronomie se schimbă, de asemenea, în funcție de condițiile actuale.

9. Utilizați modurile de focalizare

Utilizarea opțiunii Focus încorporate de Apple poate reduce numărul de notificări pe care le primiți în timpul zilei, iar mai puține notificări înseamnă mai puține ocazii pentru aplicații de a trezi ecranul și de a provoca consumarea bateriei.

Optiunea de modul Focus
Optiunile modurilor de focalizare

Modurile de focalizare vă permit să alegeți ce aplicații și ce persoane vă pot trimite notificări și când, astfel încât, în timpul orelor de lucru, vă puteți asigura că primiți numai notificări de la serviciu, iar în timpul liber, puteți limita notificările de la serviciu. Puteți limita notificările atunci când conduceți, când dormiți, când faceți exerciții fizice și în orice alt scenariu la care vă puteți gândi. Filtrele de focalizare vă permit chiar să filtrați anumite e-mailuri, mesaje, calendare și multe altele.

Veți primi în continuare toate notificările atunci când modul Focus se termină, dar toate într-o singură alertă, în loc de mai multe. Dezactivarea notificărilor nedorite de la aplicații este în continuare cea mai bună metodă pentru a economisi bateria, dar Focus vă permite să vă păstrați notificările, reducând în același timp numărul celor pe care le primiți la un moment dat.

Apple a făcut ca modurile Focus să fie relativ ușor de configurat, dar este totuși nevoie de ceva muncă pentru a face totul să funcționeze așa cum vă doriți. Puteți găsi toate funcțiile Focus în secțiunea Focus din aplicația Setări.

10. Utilizați Scheduled Summary

Merită, de asemenea, să vă asigurați că orice aplicație care trimite notificări neimportante este relegată la Scheduled Summary, care salvează notificările și vi le trimite o dată sau de două ori pe zi, în funcție de preferințe.

Rezumat notificari programate iOS 16 - iPhone 15

Puteți activa Scheduled Summary pentru aplicații în secțiunea Notifications (Notificări) din aplicația Settings (Setări), unde puteți specifica aplicațiile ale căror notificări ar trebui să fie incluse în Scheduled Summary (Rezumat programat) și când doriți ca acestea să fie livrate.

11. Limitați când și cât de des pot accesa aplicațiile locația

Este întotdeauna bine să verificați setările de confidențialitate și de acces pentru a vă asigura că aplicațiile și serviciile nu fac lucruri pe care nu doriți să le facă.

Accesarea locatiei de catre aplicatii
iOS 16 – Servicii de localizare

Limitarea aplicațiilor care au acces la locația voastra și a frecvenței cu care aplicațiile pot accesa aceste date poate economisi destul de mult durata de viață a bateriei.

  1. Deschideți aplicația Settings (Setări).
  2. Alegeți Privacy & Security (Confidențialitate și securitate).
  3. Atingeți Location Services (Servicii de localizare).
  4. Examinați lista și editați setările atingând numele fiecărei aplicații din listă.

Aveți patru opțiuni posibile pentru setările de localizare pentru fiecare aplicație, deși nu toate cele patru opțiuni vor fi întotdeauna disponibile pentru fiecare aplicație, în funcție de ceea ce face aceasta. Puteți selecta următoarele: Never (Niciodată), Ask Next Time (Întreabă data viitoare), While Using the App (În timpul utilizării aplicației) și Always (Întotdeauna).

Optiunea Never

Setarea „Never” va împiedica o aplicație să vă acceseze vreodată locația și, dacă nu există o nevoie specifică ca o aplicație să știe unde vă aflați, cum ar fi o aplicație de Maps, setarea accesului la locație pe „Never” este cea mai bună alegere.

Ask Next Time Or When I Share (Întreabă data viitoare sau Când împărtășesc) 

Va solicita unei aplicații să vă întrebe cu o fereastră pop-up data viitoare când va dori să acceseze locația voastră, astfel încât să puteți aproba temporar. Cu această setare, accesul la locație este dezactivat până când este permis în mod expres prin intermediul pop-up-ului.

While Using the App (În timp ce utilizați aplicația) 

Permite aplicației să detecteze locația ta numai atunci când aplicația este deschisă și este utilizată în mod activ. Dacă închideți aplicația sau treceți la o altă aplicație, accesul la locație se încheie.

Always (Mereu)

Permite ca o aplicație să aibă acces la locația ta în orice moment, indiferent dacă este deschisă sau închisă. Acest lucru va duce la cel mai mare consum al bateriei și ar trebui să fie limitat doar la aplicațiile de care ai cea mai mare nevoie.

O mulțime de aplicații vor solicita informații despre locație care nu au cu adevărat nevoie de ele pentru a funcționa (de exemplu, o aplicație bancară ar putea dori acces la locație pentru a arăta bancomatele din apropiere).

Puteți, de asemenea, să dezactivați Serviciile de localizare cu totul, dar nu este ideal, deoarece poate avea un impact asupra unor aplicații esențiale, cum ar fi Maps.

12. Limitați aplicațiile care utilizează Bluetooth

iPhone 15 te anunță când aplicațiile au solicitat acces la Bluetooth și există destul de multe aplicații care doresc acces la Bluetooth pentru urmărirea locației, scanarea dispozitivelor Chromecast sau alte motive nu foarte utile.

Setari Permisiuni Bluetooth
Permisiuni aplicatii care folosesc Bluetooth

Merită verificarea aplicațiilor care utilizează Bluetooth, pentru a vă asigura că nu aveți o aplicație vicleană care se conectează la surse Bluetooth fără permisiunea voastră și care consumă bateria. Pentru a ajunge la setările Bluetooth:

  • Deschideți aplicația Settings (Setări).
  • Apăsați pe Privacy & Security (Confidențialitate și securitate).
  • Atingeți Bluetooth.

Aplicații precum Facebook, Gmail, Netflix, și altele nu au nevoie de acces Bluetooth în cea mai mare parte, așa că dezactivați orice aplicație care nu are nevoie de o conexiune Bluetooth pentru a funcționa. Totuși, în cazul în care o funcție dintr-o aplicație nu mai funcționează, puteți să o activați din nou.

Dezactivarea completă a Bluetooth este, de asemenea, o opțiune, dar acesta este utilizat pentru AirPods, Apple Watches și alte accesorii, astfel încât dezactivarea lui nu este fezabilă pentru majoritatea utilizatorilor.

13. Folosiți modul de consum redus de energie

Folosirea cu generozitate a Modului de consum redus de energie este o alegere evidentă pentru a menține bateria fără a fi nevoie să te chinui cu o mulțime de setări și îl poți activa din Centrul de control, secțiunea Battery (Baterie) din aplicația Settings (Setări) sau folosind Siri. Modul de consum redus de energie reduce activitatea din fundal, închide mai repede ecranul după inactivitate, limitează rata de reîmprospătare a ecranului, limitează preluarea e-mailurilor, reduce efectele vizuale și multe altele.

Low Power Mode iPhone
Modulul de consum redus al bateriei

Modul de consum redus de energie poate fi setat să se activeze la un anumit procent al bateriei folosind Shortcuts, ceea ce reprezintă o modalitate practică de a-l activa automat atunci când aveți nevoie de el.

14. Utilizați Wi-Fi și modul avion

Atunci când poți, este mai bine să te conectezi la Wi-Fi pentru a maximiza durata de viață a bateriei și este unul dintre sfaturile de păstrare a bateriei pe care Apple le oferă. Acasă sau la serviciu, asigurați-vă că vă conectați la Wi-Fi, mai degrabă decât să folosiți semnalul celular. Nimic nu epuizează mai mult o baterie decât o conexiune 5G, mai ales una instabilă.

Mod Avion iPhone
Modul Avion si Wi-Fi

Dacă vă aflați într-o zonă fără Wi-Fi și știți că aveți un semnal celular slab, activați modul Avion sau dezactivați conexiunea celulară, astfel încât să nu vă consumați bateria încercând să vă conectați. Desigur, acest lucru funcționează doar atunci când nu aveți nevoie de o conexiune celulară pe moment, dar poate avea un impact mare și probabil că oricum nu puteți face prea multe cu semnal scăzut.

15. Gestionați aplicațiile care consumă bateria

iPhone 15 vă spune ce aplicații consumă cea mai multă baterie, astfel încât vă puteți asigura că nimic nu vă consumă în secret bateria fără să știți. Poți verifica statisticile de utilizare a bateriei deschizând aplicația Setări și apăsând pe secțiunea Baterie.

Setarile bateriei iPhone 15
Setari baterie

Graficele de utilizare a bateriei vă permit să vedeți nivelul bateriei din ultimele 24 de ore sau din ultimele 10 zile, în plus, puteți vedea care sunt aplicațiile care au consumat cea mai multă baterie. Dacă există o aplicație de care nu aveți nevoie și care consumă o cantitate excesivă de baterie, ștergeți-o. Dacă aveți nevoie de aplicația respectivă, moderați frecvența cu care o utilizați și ce permisiuni are, cum ar fi localizarea.

Rețineți că, în cazul modelelor iPhone 15, vă puteți păstra sănătatea bateriei cu o nouă funcție care împiedică iPhone 15 să se încarce peste 80%. Nu este ceva ce vei dori să activezi dacă ești îngrijorat de durata de viață a bateriei într-o zi lungă petrecută departe de încărcător, dar dacă o menții activată când ești acasă, poți avea o baterie sănătoasă pentru o perioadă mai lungă de timp. Folosiți această setare accesând Settings > Battery > Battery Health & Charging > Charging Optimization > Charging Optimization > 80% Limit.

În cazul modelelor anterioare de iPhone, există opțiunea de optimizare a încărcării bateriei, astfel încât, pentru reducerea îmbătrânirii bateriei, iPhone învață rutină ta de încărcare a telefonului astfel încât poate aștepta să se termine de încărcat peste 80% până când trebuie să-l folosești. Aceasta setare poate fi gasita accesand Settings > Battery > Battery Health & Charging > Optimised Battery Charging.

16. Limitarea activității aplicațiilor în fundal

Aproape toate aplicațiile folosesc reîmprospătarea în fundal pentru a se actualiza chiar și atunci când nu sunt deschise, iar limitarea activității în fundal și a reîmprospătării în fundal este o opțiune foarte utilă de multă vreme pentru reducerea consumului de baterie.

Activitatile in fundal al aplicatiilor
Reîmprospătarea în fundal a aplicațiilor

Puteți să dezactivați complet funcția de Actualizare aplicații în fundal sau să alegeți ce aplicații se pot actualiza în fundal.

  1. Deschideți aplicația Settings (Setări).
  2. Selectați General.
  3. Atingeți Background App Refresh (Reîmprospătare aplicații în fundal).

De acolo, puteți apăsa pe opțiunea Background App Refresh (Reîmprospătare aplicații în fundal) pentru a dezactiva complet funcția Background App Refresh (Reîmprospătare aplicații în fundal) sau pentru a alege ca aceasta să se activeze numai atunci când sunteți conectat la Wi-Fi, ceea ce nu consumă bateria la fel de mult ca descărcarea prin datele celulare.

De asemenea, puteți alege să activați funcția Background App Refresh (Actualizare aplicații în fundal) doar pentru cele mai utilizate aplicații, apăsând pe comutatorul de lângă fiecare aplicație din listă.

17. Reduceți luminozitatea ecranului

Aceasta este o sugestie destul de evidentă, dar cu cât ecranul este mai slab luminat, cu atât mai puțină baterie folosești. Dacă te afli în interior, scade luminozitatea cât mai jos posibil și nu mai folosi iPhone-ul la soare până când găsești un loc umbros, dacă vrei cu adevărat să maximizezi bateria.

Luminozitatea ecranului iPhone 15
iOS 17 – Luminozitatea Afișajului

Cel mai simplu mod de a scădea luminozitatea este să trageți cu degetul în jos în partea dreaptă-sus a ecranului pentru a accesa Centrul de control și să coborâți cursorul de luminozitate. De asemenea, este o idee bună să vă asigurați că aveți ecranul setat să se blocheze automat după cel mai scurt interval (30 de secunde), ceea ce puteți face accesând Display & Brightness > Auto-Lock.

18. Schimbați-vă setările pentru mail-uri

Alături de dezactivarea funcției Background App Refresh, schimbarea momentului și a frecvenței cu care aplicația Mail verifică dacă există e-mailuri noi vă poate economisi baterie.

  1. Deschideți aplicația Settings (Setări).
  2. Atingeți Mail.
  3. Atingeți Accounts (Conturi).
  4. Atingeți „Fetch New Data” în partea de jos
Setari mail fetch

Puteți dezactiva funcția Push (care vă permite să aflați imediat când este disponibil un nou mesaj de e-mail) și puteți ajusta setările Fetch pentru fiecare cont în parte pentru conturile care nu acceptă Push (cum ar fi conturile Gmail).

Ajustarea setărilor Fetch pentru a avea intervale mai lungi înainte de a verifica dacă există mesaje noi poate ajuta la economisirea bateriei. La fel ca și dezactivarea totală a Fetch în favoarea verificărilor manuale care vor descărca mesaje noi numai atunci când este deschisă aplicația Mail.

Puteți alege următoarele setări: Automat, Manual, Din oră în oră, La fiecare 30 de minute și La fiecare 15 minute.

Supraîncălzirea telefoanelor iPhone 15

S-a vorbit mult despre problemele de supraîncălzire ale modelelor iPhone 15, în special ale modelelor iPhone 15 Pro. Apple a lansat iOS 17.0.3 pe 4 octombrie pentru a remedia un bug care ar putea face ca modelele iPhone 15 să funcționeze mai fierbinte decât era de așteptat, în plus, compania a declarat că unele aplicații precum Instagram și Uber provocau o solicitare a procesorului care ducea la supraîncălzire. Apple a remediat problema atât prin actualizare, cât și prin colaborarea cu dezvoltatorii de aplicații pentru a rezolva orice problemă de eficiență.

iOS 17

Dacă ai probleme cu căldura și durata de viață a bateriei, asigură-te că iPhone-ul tău este actualizat la zi. Utima versiune disponibilă în momentul scrierii acestui articol este iOS 17.0.3. Accesând Settings > General > Software Update poți verifica și actualiza telefonul.

Concluzie

Există o infinitate de lucruri pe care le poți face pentru a păstra durata de viață a bateriei. Din păcate, tot ceea ce folosești pe telefonul tău va consuma bateria, așa că totul este să găsești un echilibru între ce funcționează pentru tine, ce nu ai nevoie și unde poți face compromisuri pentru a prelungi durata de viață a bateriei.

Aveți un sfat preferat pentru economisirea bateriei pe care nu l-am scris aici? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Apreciem întotdeauna ajutorul vostru!

Da un share articolului:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

din aceeasi categorie

what you need to know

in your inbox every morning